Sehän meni (lähes) kuin Strömsössä

Loppu alkaa jo kohta häämöttämään kastelujärjestelmäprojektin ”päätoiminnoissa”. Projekti on edennyt pääosin suunnitellusti, eikä isoja takaiskuja ole tullut. Vielä on jäljellä ESP32:n (langaton yksikkö) lisääminen ajastusohjelmaan ja koko järjestelmän kalibrointi. Myöskään lannoitteen syöttöjärjestelmää en vielä toteuttanut, enkä ehkä teekään. Syötän lannoitteen suoraan veden joukkoon – se saanee kelvata toistaiseksi.

Myöhemmin kesällä-syksyllä suunnitelmissa on kytkeä tuuletin ja webbikamera. Myöskin pilveen syötettävät datat olisi kiva saada jotenkin kaiken kansan nähtäville graafisessa muodossa. Lisäksi on tulossa kuvia sadosta (jota toivottavasti saadaan) ja ehkä myöskin rakenteluvinkkejä.

Katkelma projektisuunnitelmasta alkukeväältä ja päivitys tähän hetkeen:

””””””

 1. Suunnitelma kasvien sijoittelusta => VALMIS
 2. Kasvien esikasvatus sirkkalehdille (manuaalinen kastelu todennäköisesti) => VALMIS
 3. Järjestelmän asennukset parvekkeelle => VALMIS

 1. Testi-kastelujärjestelmän purkaminen => VALMIS
 2. Räkin kokoaminen ja kalusteiden asennukset => VALMIS
 3. Toisen AD-muuntimen asennus ja ohjelmointi=> VALMIS
 4. Pumpputestit 12-v pumpuilla => VALMIS
 5. Vesisäiliöiden ja kastelukaukalon raja-antureiden ohjelmointi => VALMIS
 6. Räkin siirtäminen parvekkeelle => VALMIS
 7. Viljelykasvien ja kukkien istutukset ja sijoitukset parvekkeelle => VALMIS
 8. Letkujen, antureiden asennukset ja ohjelmointi => VALMIS
 9. Langattoman osan toteuttaminen ESP32:lla => VALMIS
 10. Lisätilpehöörien mahdolliset asennukset (kamerat, tuuletin, näyttö) => KESKEN
 11. Testailua, testailua, testailua ja testailua….. => KESKEN

Kevät ja kesä on jo kohta ovella, joten listaan vielä mahdolliset riskit, jotka saattaa johtaa projektin epäonnistumiseen tai viivästymiseen:

 1. Koronaan liittyvät sairastelut lähipiirissä => Korona vaikutti siten, että tilaukset Kiinasta viivästyivät jopa kuukausia. Me säilyimme terveinä, toistaiseksi…
 2. Komponenttien rikkoontuminen => ESP 32:n USB-liitin meni rikki. 2 kpl 5V USB-pumppua meni rikki. Muuten ei laiterikkoja.
 3. Esikasvatuksen epäonnistuminen täydellisesti => Esikasvatus onnistui hyvin muille paitsi mintuille. Tulinen chili lähes kuoli, mutta elpyy toivottavasti. Kurkut itävät aika huonosti. Muuten meni hyvin.
 4. Langattomien ratkaisujen virrankulutus – ja siten ESP32:n käytön järkevyys akulla. => En ole vielä testannut pelkällä akulla.
 5. Pumppujen odottamaton heikko teho tai virtalähteiden heikkous => 5v USB-pumppu oli odotetun heikko. 12-V pumppu on miellyttävän tehokas. Ei vaikutusta lopputulokseen

”””””””

Tässä vielä viimeisimmät kuvat parvekkeelta

Kaikki vesiletkut on nyt kytketty ja kaikki kasvit ovat GUI:lla kasteltavissa. Vasemmalla ylhäällä on langaton ESP32-yksikkö, joka annostelee vettä amppelille ja kahdelle kesäkukalle
Chilit/paprikat kasvaa ja ihan lähipäivinä alkavat kukkimaan. Taustalla siis Raspberry-pääyksikkö, joka annostelee veden joko suoraan kasveille tai ESP32-etäyksikölle. Vesitankin meinaan vielä siirtää johonkin piiloon. Se on vähän ruma.
Kasvihuoneen ilmankosteus-lämpömittari. On tarkka peli!
Parvekkeen valoisuus, lämpötila- ja lämpötila/ilmankosteusmittarit
12-v syöttöpumppu ESP32-yksikölle. Tämä pumppu on tehokas, mutta ei toimi ilman herätevettä. Ei toimi siis tilanteisiin, missä pumppuun pääsee ilmaa.
Nämä 12-v pumput ovat mainioita. Pumppaavat ilmaa ja vettä tehokkaasti.
Olen muuttanut GUI:ta hieman sitten talven testailujen jälkeen. Valittavissa on nyt 2 eri ajastusohjelmaa. Testausvalikkoon on myös ilmestynyt kaikenlaisia uusia nappeja.
ESP32:n ohjaus on vielä toistaiseksi GUI:n napeilla, eikä toimi vielä ajastuksella. Mutta sen verran on älyä, että ESP-32-kaukalo ei ylitäyty.

Kun strömsö-aiheella postauksen aloitin, niin Strömsöön myös lopetan. Ilokseemme Strömsö otti kuvat parvekkeeltamme mukaan suoraan Puutarha-illan lähetykseen viime lauantaina. Kohdassa 1.18.20 on pätkä meidän ”Back to the future” -parvekkeelta! 🙂

https://areena.yle.fi/1-50406117

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s